Międzyleskie centrum handlowe, otwarte w wyremontowanych zakładach Szpotańskiego, stara się zachować klasę. Wykorzystanie zabytkowych budynków, dużo cegły w środku, żadnych fast-foodów, nie za dużo sklepów. Na tej samej idei jest oparta restauracja "Stacja Wawer" - stylowo na zewnątrz i w środku. Przypomina lokale po drugiej stronie Wisły.
CO W MENU
Miejsce ładnie urządzone i czyste, obsługa miła. W ofercie przede wszystkim kuchnia włoska, jak widać bardzo modna. Włoskie przystawki, makarony, pizze, ale też sałatki, wołowina, kurczak i owoce morza.
Poniżej pizza wegańska (24 zł). Normalnie bez sera, ale tutaj delikatnie zmodyfikowana. Obsługa sama poinformowała nas o charakterze pizzy i zaproponowała jego ewentualne dodanie. Mieliśmy okazję próbować pizzy w różnych miejscach naszej okolicy i często była smaczna, ale ta jest prawdopodobnie najlepsza, jaką jedliśmy.
A ta dla odmiany okazała się bardzo słona. Zachciało się nam kaparów i anchois (26 zł).
Jedliśmy też gnocchi alla marinara (krewetki olbrzymie, cukinia, czosnek. pomidorki, natka, sos krewetkowy - 34 zł). Danie dobre, przyzwoicie podane, ale w przeciwieństwie do pizzy z cebulą, papryką, cukinią i świeżym szpinakiem, nie powaliło nas na kolana.
I sałatka. Wybraliśmy sałatkę "Andriolli" (26 zł), oczywiście z powodu nazwy - M.E. Andriolli to twórca naszego lokalnego stylu budownictwa drewnianego "świdermajer". Na zdjęciu połowa porcji - podzielenie sałatki na dwie porcje nie było żadnym problemem.
Przejdźmy do deserów. Szarlotka - jak na 11 zł trochę niepozorna, ale smaczna.
I creme brulee, za które nie zapłaciliśmy, mimo, że wyglądało świetnie. A dlaczego?
Ponieważ w środku znaleźliśmy włos. Zastanawialiśmy się, czy o tym wspominać. To nasz jedyny zarzut do tej restauracji. Szkoda nam było, bo poszliśmy specjalnie, żeby spróbować deseru. Zakładamy, że ten włos to tylko jednorazowa wpadka. Poza tym wszystko było w porządku - czysto, obsługa na poziomie, jedzenie smaczne, ceny w granicach rozsądku. Dlatego pomimo wpadki nie skreślamy tego miejsca - i pewnie jeszcze tam zajrzymy.
ZA ILE I GDZIE
Przystawki 12-25 zł, zupy ok. 12 zł, sałatki 23-28 zł, makarony 16-36 zł, dania główne 26-49 zł, pizza 19-36 zł, desery 11-12 zł. Lunch (trzyczęściowe danie dnia, zwykle z mięsem) 20 zł. Warto wcześniej zajrzeć na profil facebookowy - informuje o aktualnej ofercie specjalnej. W menu nie ma bezglutenowej pizzy ani makaronów.
Adres: Szpotańskiego 4, Warszawa, CH Ferio Wawer Lokal 004
Otwarte:
Pn-Pt: 9-21
Sb-Nd: 10-20
Strona:
www.facebook.com/stacjawawer
www.stacjawawer.pl
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz